facebookSindicacio

MÉS per Sant Jordi

Una opinió contundent sobre el feixisme i la nostra història

perejoan | 29 Agost, 2016 19:22

Hem llegit avui a Vilaweb un article titulat "Les vergonyes del PP amb el franquisme, desenterrades en un article contundent al New York Times". S'hi comenta l'article de Dan Hancox del passat 8 de desembre de 2016: "The Ghosts Spain Tries to Ignore" (Els fantasmes que Espanya s'esforça a ignorar).

Foto inauguració del monument al Baleares

En aquest article el prestigiós diari nord-americà esmenta la recent obertura de la fossa dels republicans assassinats durant la Guerra Civil a Porreres. En total, a les Illes Balears, es parla de 56 fosses comunes i unes 2.000 persones desaparegudes.

L'article en qüestió, com diu també Vilaweb, acaba amb la frase "la brutícia ha estat atenuada a Mallorca però l'oblit no és possible per més temps". No és només aquesta l'única frase important que trobam que sobresurt. Pel mig de l'article la contundència es pot comprovar a les següents afirmacions sobre la manipuladora influència del franquisme de la història fins als nostres dies. The New York Times diu: 

"Under Franco’s dictatorship, the winners in the civil war not only spent 36 years writing the history of their victory, teaching it in schools and enshrining it in popular culture, but also left exactly the kind of solemn monuments to their dead that have been denied to the missing 114,000".

 ("Sota la dictadura de Franco, els guanyadors de la guerra civil no només van passar trenta-sis anys escrivint la història de la seva victòria, ensenyant-la a les escoles i consagrant-la en la cultura popular, sinó que també van deixar la mena de monuments solemnes envers els seus morts que van negar als 114.000 desapareguts)".

El diari novaiorquès, pel que fa aquests monuments solemnes que neguen els morts i represaliats del franquisme, parla del Valle de los Caídos. Però nosaltres en tenim un que encara hi ha qui el defensa; el monument al creuer de la marina nacional "Baleares" a la Feixina de Palma. Un monument a la glòria del dictador i una màquina de matar població civil que fugia de les tropes revoltades. Un monument contra la democràcia i la llibertat que encarnava la Segona República.

Un monument per perpetuar en el comú de la gent la manipulació franquista de la història i justificar els centenars de milers de morts que el cop d'estat militar, feixista i oligàrquic ocasionà. 

 

 

 

 

 

 

Categoria: Història. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.