facebookSindicacio

MÉS per Sant Jordi

"El Pla de Sant Jordi una prioritat". Llorenç Carrió, candidat a Palma

perejoan | 31 Agost, 2016 04:05

Entrevista a Llorenç Carrió Crespí, candidat a regidor per MÉS a l'Ajuntament de Palma. Per Catalina Garau Mesquida i Laura Ramis Bauçà.

Conversa a cal candidat de MÉS per Sant Jordi

-L'entrevista es realitza a la casa del candidat. El primer que feim és demanar-li que ens parli un poc sobre la seva vida.

- Què he de dir de jo mateix... Som en Llorenç Carrió, santjordier de 35 anys. He viscut quasi sempre a Sant Jordi, primer a l'hort de cas Mestre, que va ser on vaig passar els primers anys de la meva vida i després vàrem anar a viure al carrer Gabriel Comas. Vaig anar a l’escola Mata de Jonc i després, als 7 anys, vaig passar a l'escola de Sant Jordi, de la qual tenc molts bons records, dels mestres: don Llorenç, don Pedro, don Biel... i de les mestres: na Xisca, n'Antònia i molts d'altres que ara no record.

Amb altres santjordiers vaig passar després per l'institut de Llucmajor, que en aquell moment encara es deia Maria Antònia Salvà i ara es diu IES Llucmajor, nom despersonalitzat que no m'acaba d’agradar. A l'institut també record haver tengut molt bons professors i molt bons companys i hi vaig passar una de les millors etapes de la meva vida

En Llorenç cap als 15 anys

Després d'això vaig anar a la universitat on vaig estudiar Història fins acabar la llicenciatura. Vaig continuar estudiant. Ara estic matriculat en el doctorat, vaig fer la memòria d'investigació sobre les eleccions democràtiques de 1977 a les Illes Balears, les primeres de la Transició. També tenc un postgrau en resolució de conflictes per la Universitat Oberta de Catalunya i el CAP, curs de preparació per ser professor de secundària.

Abans de tot això vaig fer de pagès un estiu, als 16 o 17 anys, amb en Toni Feliu, una gran experiència que me va ensenyar a respectar la terra i els aliments que surten d'ella. També vaig fer feines esporàdiques durant els meus anys d'estudis com la de maleter a l’aeroport o de guàrdia de nit en un alberg de la Platja de Palma.

En acabar la carrera, vaig fer de becari d'en Sebastià Serra en diferents projectes, un d'ells el Diccionari de partits polítics de les Illes Balears de 1900 a 2008, una gran oportunitat que me va ajudar a especialitzar-me en història política contemporània.

Entrar a fer de professor d'institut és molt difícil. Primer vaig fer d’altres feines com la de professor de català. De professor a l'escola d'adults de Calvià. O de becari al Centre Balears Europa a Brussel·les, experiència molt bona i on vaig conèixer la meva al·lota Margalida. Allà vaig veure com funcionaven les institucions europees i com hi treballen i cooperen els diferents països i regions. Tot plegat me va dur a pensar que la política pot ajudar a millorar les coses.

Després ja vaig començar a treballar de professor d’institut, primer d'interí a l’IES Sant Agustí d’Eivissa, lloc del qual tenc molt bon record. I després, aprovades les oposicions de professor de Geografia i Història, a Mallorca, on he estat als instituts Damià Huguet de Campos, al de Sant Marçal-Santa Maria i ara al de Sineu.

També vull remarcar que som membre del Grup d'Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al món contemporari de l’UIB dirigit pel catedràtic Sebastià Serra.

- Què te va dur a presentar-te a llistes?

- Jo pens que allò que m'ha mogut més per presentar-me a llistes ha estat la situació actual, veure les retallades que hem patit m’ha encès. A més, consider que ara que tenc 35 anys i una certa experiència és el meu moment per fer política. D’altra banda, he de reconèixer que sempre m’ha preocupat molt la política, però amb unes altres circumstàncies no m'ho hauria plantejat de la mateixa manera.

- Què aportaràs en cas de ser elegit?

- Molt bona pregunta, encara que probablement seria millor fer-la d'aquí a quatre anys per a veure què he aportat. Pens que som una persona molt voluntariosa, que m'esforç molt i crec que ara tenc joventut i experiència, ganes de fer feina i sobretot il·lusió per intentar canviar les coses.

- Què milloraries de Sant Jordi?

- Sant Jordi ha de recuperar l’empenta econòmica que tenia antigament i que ha anat perdent progressivament a partir dels anys vuitanta. Qualsevol govern municipal que es formàs a Palma hauria de considerar una prioritat el Pla de Sant Jordi. És una vergonya que l’Ajuntament permeti tenir el patrimoni cultural de la manera que el tenim, sobretot de molins. Pens també que si no som capaços de donar-los un valor econòmic per ells mateixos igual que el nostre camp, la situació serà irrecuperable.

D'infraestructures culturals, esportives i socials afortunadament en tenim però s'haurien de millorar. Parlam del centre cultural, de l'escola, el centre de salut ...

També m'agradaria dir que no sembla possible tenir un regidor de Sant Jordi que dirigeix EMAYA i que s'hagi mirat tan poc en aquests quatre anys per la neteja del poble i els voltants.

- Quines han estat les teves influències per arribar en aquest punt?

- La primera persona que m'ha influït molt ha estat mon pare. I també molt importants han estat moltes santjordieres i santjordiers que han lluitat i ho segueixen fent pel poble. Són moltes, però ara no les anomenaré per por a deixar-ne alguna. Han format part de la xarxa social del poble, les associacions com la de Veïnats, Mares i Pares, Prat de Catí, en el PSM mateix, en el futbol, etc.

A la Universitat també vull dir que vaig tenir bons professors que m’han ajudat a fer el meu propi pensament ideològic. Sobretot en voldria destacar tres: en Sebastià Serra, en Toni Marimon i en Miquel Duran.

De MÉS també pens que n’estic aprenent molt ara mateix. Veig un discurs molt sòlid a gent com en Biel Barceló, en Miquel Ensenyat o en Toni Noguera i na Neus Truyol  que m'ajuden i me fan reflexionar i madurar les meves idees.

- En què te podem diferenciar d'altres candidats?

- En primer lloc que som de Sant Jordi. Hi ha candidats que ni tan sols saben on és aquest poble... Després que tenim un projecte per al poble i això me diferencia d'altres candidats que també són de Sant Jordi però que no s'han preocupat ni ocupat dels santjordiers.

Jo me consider una persona feinera, dialogant i honesta i, encara que avui en dia sembla que no és així, jo crec que la majoria de candidats i polítics també ho són i que prioritzarem, com deia l’escriptor Eduardo Galiano, el sentit comunitari a l’egoïsme.

Foto recent

- Quines seran les teves prioritats com a regidor?

- La primera prioritat han de ser les persones sense cap dubte. Ho hem passat molt malament en aquests quatre anys i la priorització serà recuperar el benestar social perdut i si és possible millorar-lo i tot. Així, Sanitat, Educació i Serveis Socials per damunt de res més.

- Com convenceries la gent de Sant Jordi perquè votàs MÉS per Mallorca?

- Crec que la majoria ja estan convençuts, tant per votar-ne uns o per votar uns altres. Jo els faria reflexionar sobre el que ha passat durant aquests darrers anys. Jo no me present tot sol. Me present de la mà de gent que ha fet molta feina per a Sant Jordi. La gent del poble, sigui de la ideologia que sigui, vol el bé de tots. Així, encara que no estiguin d'acord amb tot el nostre projecte, saben que MÉS lluitarà per sobre de tot pel bé del poble.

Categoria: Entrevista. Comentaris: (2). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.