facebookSindicacio

MÉS per Sant Jordi

Quin règim polític voldria MÉS per Mallorca? BCT

perejoan | 29 Agost, 2016 19:22

Quin règim polític vol MÉS per Mallorca? Algú es pot demanar a què ve ara aquesta pregunta. El passat dia 26 de febrer l’ARA Balears reproduïa una acusació del regidor de cultura del PP de Palma, Fernando Gilet, en la qual ens relacionava amb el règim “chavista” de Veneçuela. Tot per justificar, en part, la negativa a la proposta del grup municipal MÉS per Palma perquè l’ajuntament exigís al Ministeri de Defensa la devolució a la família d'Emili Darder, batle de Palma assassinat pels feixistes del general Franco l'any 1937, de la casa que li va ser confiscada. Hi ha gent, alguns del PP, que no saben com han de justificar el franquisme durant i després de la Guerra Civil.

MÉS per Mallorca és una federació de partits formada pel PSM-E i IV. És a dir, un grup polític que forma part del partit Aliança Lliure Europea (ALE), i del Partit Verd Europeu (PVE). Al Parlament europeu ambdós partits formen el grup parlamentari Verds-ALE amb 50 eurodiputats. Per tant, ja tenim una idea més que aproximada de quina ideologia és la de MÉS per Mallorca. Una agrupació política d’obediència mallorquina, democràtica, republicana, sobiranista (primer d’Illes Balears i després de Països Catalans), federalista europea, d’esquerra alternativa i ecologista. Es podrien afegir més coses però estaríem d’acord que això, sobretot, és MÉS.

En algunes coses podríem coincidir amb Podemos però en altres no. La nostra manera d’entendre la política va de baix a dalt, dels ciutadans en particular als ciutadans mallorquins en un altre estadi, i així successivament. També podríem coincidir amb el partit grec SÍRIZA, guanyador de les passades eleccions gregues, però això no és el cas, perquè no coincidiríem amb el règim polític que han tengut els grecs fins ara. Sí que coincidim, en la crítica a la corrupció, tot i que, en el nostre cas, els duim molts d’anys d’avantatge.

Davant això, i de les trajectòries dels seus partits, de la història de cadascun d’ells, dels seus estatuts i dels seus programes, un ja pot veure que a MÉS no som “chavistes”. El cas és que el regidor del PP Fernando Gilet entaferrava això al regidor de MÉS per Palma Antoni Noguera en un context de precampanya electoral. I el terme era “règim polític”.

No record que a MÉS hàgim definit cap règim polític preferit. Això sí, qui escriu aquest article sí que té, a partir de la ideologia de MÉS, unes preferències de règim polític que són les d’una república independent o sobirana, federada a la Unió Europea, amb una organització econòmica basada en un avançat estat del benestar, de justícia i igualtat de drets i deures, i de solidaritat internacional amb les persones i pobles de tot el món.

I en aquest sentit hi ha una sèrie de països que tenen la meva preferència com a règims polítics, que no vol dir que sempre apliquin els principis de la justícia social, estat del benestar i solidaritat internacional, però que podrien fer-ho. Així tenim com a exemples el laïcisme francès, el desenvolupament econòmic holandès, el model lingüístic finlandès, l’estat del benestar escandinau, el cas insular maltès, el republicanisme federal dels Estats Units o Alemanya, la representació política en el sistema parlamentari britànic, la democràcia canadenca... aquests per a mi, un militant de MÉS per Mallorca, són els models a seguir.

Solidaritat internacional, pacifisme i aposta mediambiental serien les propostes que podríem aportar al món com a model d’un futur estat mallorquí i/o català.

Categoria: Article d'opinió. Comentaris: (61). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.